4165 de zile de la trimiterea in judecata

Dosarul "Motorina" - Sorin Blejnar


Fostul presedinte ANAF Sorin Blejnar este judecat in dosarul "Motorina" pentru sprijinire de grup infractional organizat. Potrivit procurorilor DIICOT, Blejnar ar fi blocat orice control sau inspectie fiscala la firmele folosite de membrii acestei grupari, care a initiat un mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru peste 5.000 de tone de motorina cumparata in regim suspensiv si comercializata pe piata interna. Prin aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize, sustin procurorii.

Urmarirea penala fata de Sorin Blejnar si Codrut Alexandru Marta a inceput pe 1 august 2012. Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Brasov i-au acuzat pe cei doi de savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.

"In perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat, cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", informa DIICOT.

Potrivit procurorilor, membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta au initiat un mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru peste 5.000 de tone de motorina cumparata in regim suspensiv si comercializata pe piata interna. Prin aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize, sustin procurorii.

DIICOT arata ca motorina era cumparata pentru a fi livrata in Polonia, cand in realitate combustibilul era revandut prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul Romaniei.

"Activitatea infractionala a gruparii fost sprijinita de catre invinuitii Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin precum si de catre inculpatii Monea Claudiu si Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Brasov. In sarcina invinuitilor Marta Codrut Alexandru si Blejnar Sorin se retine ca au acordat sprijin grupului infractional organizat in operatiunile de obtinere a autorizatiei de antrepozit fiscal si au blocat orice control sau inspectie fiscala la societatile comerciale utilizate de catre membrii gruparii, care ar fi putut conduce la stabilirea situatiei fiscale complete si corecte a antrepozitarilor", informeaza DIICOT. Detalii aici

Sorin Blejnar a fost trimis in judecata in acest dosar la Tribunalul Brasov pe 7 septembrie 2012, alaturi de alte 16 persoane printre care se numara doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran. Codrut Marta nu se afla printre inculpati.  

Pe 4 decembrie 2012, Blejnar a cerut Tribunalului Brasov ca dosarul sa fie returnat DIICOT "pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata" in cazul sau, potrivit Mediafax. Pe 18 decembrie 2012, Tribunalul Brasov decide sa returneze dosarul la DIICOT Brasov pentru refacerea urmaririi penale. Tribunalul motiva decizia prin faptul ca "dreptul la aparare al inculpatului Sorin Blejnar a fost incalcat prin aceea ca ordonanta de incepere a urmaririi penale si insusi rechizitoriul prin care se pune in miscare actiunea penala nu descriu faptele pentru care Sorin Blejnar este trimis in judecata".

Decizia a fost atacata cu recurs, iar pe 4 aprilie 2013, Curtea de Apel Brasov a decis ca Tribunalul Brasov poate sa inceapa sa judece dosarul "Motorina", fara sa fie necesara trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale.

Sorin Blejnar este pus sub urmarire penala si de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar in care sunt anchetati, printre altii, fostul sau sef de cabinet Codrut Marta si fostul sef al Vamilor Viorel Comanita, acuzati de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro. In acest caz, urmarirea penala fata de fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput pe 17 iulie 2012. Procurorii DNA il acuza pe Blejnar de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat. Detalii aici

Pozitia acuzatului:

Sorin Blejnar: "As vrea sa vad o singura interceptare a mea din care sa rezulte o potentiala implicare a mea in acest dosar, una singura care sa aiba legatura cu fapte de coruptie si de legatura cu acest grup infractional de la Brasov. (...) De doi ani de zile ne judecam pentru afirmatii puerile, lipsite de sens. Nu am spus ca nu sunt validate lucrurile din dosar. Nu am eu nici o legatura cu lucrurile acelea". Detalii aici

DATA INCEPERII URMARII PENALE
1 AUGUST 2012
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
7 SEPTEMBRIE 2012
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: Sorin Blejnar

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :presedinte ANAF

INSTANTE:

Tribunalul Brasov - Primul termen

TERMEN: 10 octombrie 2012
Instanta amana cauza.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 6 noiembrie 2012
Magistratii amana cauza.

Tribunalul Brasov - Blejnar cere ca dosarul sa fie returnat la DIICOT

TERMEN: 4 decembrie 2012
Sorin Blejnar a cerut Tribunalului Brasov ca dosarul sa fie returnat DIICOT "pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata" in cazul sau. Potrivit Mediafax, Blejnar a invocat nulitatea urmaririi penale raportat la faptul ca nu sunt descrise faptele care se imputa nici in rezoluţia de incepere a urmaririi penale, nici in punerea in miscare a urmaririi penale sau in rechizitoriu. Instanta fixeaza pronuntarea pentru data de 11.12.2012.

Tribunalul Brasov - Instanta amana pronuntarea

TERMEN: 11 decembrie 2012
Tribunalul Brasov amana pronuntarea pentru data de 18.12.2012

Tribunalul Brasov - Instanta decide sa returneze dosarul la DIICOT Brasov pentru refacerea urmaririi penale

TERMEN: 18 decembrie 2012
Instanta decide restituirea cauzei la Parchetul de pe langa ICCJ DIICOT Serviciu Teritorial Brasov pentru refacerea urmaririi penale. Cu drept de recurs in termen de 3 zile de la comunicare. Tribunalul si-a motivat decizia prin faptul ca "dreptul la aparare al inculpatului Sorin Blejnar a fost incalcat prin aceea ca ordonanta de incepere a urmaririi penale si insusi rechizitoriul prin care se pune in miscare actiunea penala nu descriu faptele pentru care Sorin Blejnar este trimis in judecata", scrie Mediafax.

Curtea de Apel Brasov - Recurs la decizia Tribunalului Brasov

TERMEN: 21 martie 2013
Pentru a acorda posibilitatea inculpatilor, prin aparatori alesi, sa depuna concluzii scrise, instanta amana pronuntarea pentru 28 martie 2013.

Curtea de Apel Brasov - Instanta amana pronuntarea

TERMEN: 28 martie 2013
Din lipsa de timp pentru deliberare, instanta amana pronuntarea pentru 4 aprilie 2013.

Curtea de Apel Brasov - Instanta admite recursul DIICOT si trimite cauza inapoi la Tribunalul Brasov

TERMEN: 4 aprilie 2013
Curtea de Apel Brasov a decis ca Tribunalul Brasov poate sa inceapa sa judece dosarul, fara sa fie necesara trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale. Instanta a admis recursul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, Serviciul Teritorial Brasov impotriva sentintei penale nr. 328/18 decembrie 2012 pronuntata de Tribunalul Brasov, pe care o caseaza si trimite cauza aceleiasi instante pentru continuarea judecatii. Decizia este definitiva.

Tribunalul Brasov - Incepe judecarea dosarului

TERMEN: 30 septembrie 2013
Tribunalul incepe judecarea dosarului.

Tribunalul Brasov - Se acorda o amanare de o luna

TERMEN: 31 octombrie 2013
Judecarea cauzei sufera o noua amanare.

Tribunalul Brasov - Procesul este amanat pana in 2014

TERMEN: 28 noiembrie 2013
Magistratii Tribunalului Brasov (completul PD2) decide sa amane din nou judecarea dosarului pana la finele lunii ianuarie 2014.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 28 ianuarie 2014
Procurorul DIICOT a cerut mentinerea in continuare in stare de arest preventiv a doi dintre inculpati, in timp ce avocatii acestora au cerut cercetarea lor in stare de libertate cu mentiunea de a nu parasi Romania, transmite Agerpres. La acest termen au lipsit doi dintre inculpatii cercetati in dosar, unul fiind internat in spital la Timisoara, iar cel de-al doilea nu a fost nici macar reprezentat de avocat in sala de sedinta, motiv pentru care presedinta de sedinta a cerut un nou termen in aceasta cauza. O parte dintre avocatii in acest dosar au mai cerut depunerea la dosar a unor documente pana la termenul de luna viitoare, potrivit sursei citate. Presedinta de sedinta a precizat ca daca de la 1 februarie intra in vigoare Codul de procedura penala, procedura cauzei va fi cu totul alta. La iesirea din sala, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a declarat ca nu vrea sa mai comenteze sub nici o forma ce se intampla in acest proces. "Ce incepe prost continua prost, atata timp cat acest dosar a fost instrumentat asa cum a fost el si, repet, nu vreau sa comentez cum a fost instrumentat. Public am facut-o si o voi face prin aparatori. Nu avem niciun fel de comentariu de facut. Punct. Dumneavoastra presa aveti o Lege 544 prin care puteti sa aflati foarte multe date din acest dosar", a declarat Blejnar, citat de Agerpres. Instanta a acordat un nou termen in dosar, la data 21 februarie.

Tribunalul Brasov - Dosarul este trimis in camera preliminara

TERMEN: 21 februarie 2014
Potrivit dispozitiilor tranzitorii ale noului Cod de Procedura Penala, prezenta cauza a fost transpusa in camera preliminara prin rezolutia judecatorului de camera preliminara din data de 05.02.2014. Termenul stabilit pentru 21 februarie a fost suspendat. Avocatul Cristian Draghici a declarat pentru Agerpres ca "judecarea cauzei nu a mai avut loc vineri deoarece dosarul, prin rezolutia magistratului, a fost transpus pe Camera preliminara. S-a schimbat Codul de procedura penala, iar in aceste conditii, legalitatea se verifica in Camera preliminara. Termenul limita pentru depunerea de memorii, concluzii, note, cu privire la legalitatea probelor, a procedurilor este 10 martie 2014, termen la care partile nu vor fi prezente, dar nici aparatorii. Este o procedura eminamente scrisa. In urma deliberarii Camerei preliminare, magistratul va trimite dosarul in instanta sau, in conditiile constatarii unor neregularitati, nulitati, nelegalitati, va fi trimis organului de urmarire penala pentru refacere, completare. Cercetarea judecatoreasca, in acest dosar, inca nu a inceput, astfel incat modificarea Codului de procedura penala impune obligatoriu, prin legea de aplicare, trimiterea la Camera preliminara".

Tribunalul Brasov - Incheiere - Camera Preliminara

TERMEN: 14 martie 2014
Incheiere - Camera Preliminara: In baza articolului 43 al Codului de procedura penala dispune reunirea cauzelor ce fac obiectul dosarelor penale nr.9562/62/2012 si 450/62/2012. Decizia a fost pronuntata in camera de consiliu, pe 14.03.2014.

Tribunalul Brasov - Sunt respinse cererile a mai multor inculpati

TERMEN: 1 aprilie 2014
Respinge cererile formulate de diversi inculpati si constata ca instanta de judecata a fost legal sesizata cu rechizitoriile in cauza, chiar si in privinta lui Blejnar.

Tribunalul Brasov - Instanta indreapta o eroare materiala din cuprinsul incheierii Camerei Preliminare

TERMEN: 16 aprilie 2014
In baza art 278 Cod procedura penala, instanta indreapta eroarea materiala din cuprinsul considerentelor, minutei si dispozitivului incheierii nr.60/01.04.2014 din Camera Preliminara in ceea ce priveste omisiunea inserarii numelui inculpatului Negrei Ioan, in alineatul 44 al considerentelor si alieatul 1 al minutei si dispozitivului incheierii. Respinge cererile formulate de inculpatii Bran Vasile, Ioana Razvan Catalin, Kelemen Andrei, Leonte Nicolae, Negrei Ioan, Racz Peter Attila, Buzan Dan Codin, Blejnar Sorin, Ciocodeica Ovidiu, Ciocodeica Ionut, Ciobanu Dorel si Nicoara Adrian. Cu drept de contestatie in termen de 3 zile de la comunicare. Pronuntata in camera de consiliu azi 16.04.2014.

Curtea de Apel Brasov - Instanta admite contestatia lui Ion Negrei si respinge contestatiile celorlalti inculpati

TERMEN: 16 mai 2014
Instanta admite contestatia formulata de inculpatul Ion Negrei impotriva incheierii din camera de consiliu din 16.04.2014 a Tribunalului Brasov, pe care o desfiinteaza si rejudecand cauza in aceste limite: In temeiul art. 345 alin.1 si art. 346 Cod de procedura penala respinge cererile si exceptiile formulate de catre inculpatul Ion Negrei, in ceea ce priveste legalitatea sesizarii instantei si legalitatea administrarii probelor si efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala. Constata legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala in dosarul nr. in dosarul nr. 9562/62/2012 al Tribunalului Brasov si dispune inceperea judecatii. In baza art. 4251 alin 7 pct. 1 lit. b cu aplicarea art. 347 alin. 3 raportat la art. 346 alin. 1 Cod de procedura penala, respinge, ca nefondate, contestatiile formulate de inculpatii Nicoara Adrian, Ciocodeica Ovidiu, Ciocodeica Ionut, Ciobanu Dorel, Blejnar Sorin si Buzan Dan Codin impotriva incheierii nr. 60/CP din 01.04.2014 a judecatorului de camera preliminara, pronuntata in dosar nr. 9526/62/2012 al Tribunalului Brasov, pe care o mentine. In baza art. 275 alin. 2 Cod de procedura penala, obliga pe inculpati sa plateasca statului, cate 100 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu din 16 mai 2014.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 11 iunie 2014

Tribunalul Brasov - O noua amanare

TERMEN: 10 iulie 2014
Instanta amana din nou cauza, de data aceasta cu 2 luni, si acorda termen la 15.09.2014.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 15 septembrie 2014
Magistratii Tribunalului Brasov amana cauza.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 7 octombrie 2014
Instanta amana cauza si acorda termen la 21.10.2014.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 21 octombrie 2014
Magistratii amana cauza.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 24 noiembrie 2014
Amanare la 16.12.2014

Tribunalul Brasov - Inca o amanare

TERMEN: 16 decembrie 2014

Tribunalul Brasov - Amanare pentru audieri

TERMEN: 26 ianuarie 2015
Instanta amana cauza in vederea audierii inculpatilor si acorda termen la 02.03.2015.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru discutarea probatoriului

TERMEN: 2 martie 2015
Amana cauza in vederea discutarii probatoriului. Urmatorul termen este pe 30.03.2015.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 30 martie 2015
Amana cauza si acorda un nou termen de judecata, in vederea administrarii probatoriului solicitat de inculpati si incuviintat de instanta.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru audieri

TERMEN: 23 aprilie 2015
Instanta amana cauza, pentru audierea martorilor, si acorda termen la 21.05.2015.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru audieri

TERMEN: 21 mai 2015
Judecatorii amana cauza, in vederea audierii martorilor. Urmatorul termen este la 22.06.2015, ora 10.00.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru audieri

TERMEN: 22 iunie 2015
Amanare pentru audierea martorilor. Urmatorul termen este pe 06.07.2015, ora 11:00.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru administrarea probatoriului

TERMEN: 6 iulie 2015
In vederea administrarii probatoriului incuviintat, se acorda un nou termen de judecata.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 21 septembrie 2015
Instanta amana cauza, in vederea audierii martorilor.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 12 octombrie 2015
Instanta amana cauza, in vederea continuarii cercetarii judecatoresti.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 26 octombrie 2015
Instanta amana cauza, in vederea administrarii probatoriului.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 10 noiembrie 2015
Magistratii amana cauza si acorda termen la 08.12.2015.

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 8 decembrie 2015
Instanta amana cauza si acorda termen la 19.01.2016.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru audieri

TERMEN: 19 ianuarie 2016
Instanta amana cauza, in vederea continuarii cercetarii judecatoresti cu audierea martorilor.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru audieri

TERMEN: 22 februarie 2016
Instanta amana cauza, in vederea audierii martorilor din rechizitoriu.

Tribunalul Brasov - Amanare pentru audieri

TERMEN: 28 martie 2016
Instanta amana dosarul in vederea audierii martorilor lipsa

Tribunalul Brasov - Continua audierea martorilor

TERMEN: 25 aprilie 2016
Si amana cauza in vederea audierii martorilor din lucrări

Tribunalul Brasov - Amână cauza

TERMEN: 20 mai 2016
Solutia pe scurt: In vederea administrării probatoriului

Tribunalul Brasov - Amanare

TERMEN: 27 iunie 2016
Solutia pe scurt: Acorda termen pentru data de 27.09.2016

Tribunalul Brasov - Termen Nou

TERMEN: 27 septembrie 2016

11736 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by