Dosar finalizat in 4303 zile de la inceperea urmaririi penale

Dosarul "Procurorii CSM" - George Balan si Marcel Sampetru


Seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, este acuzat de procurorii anticoruptie ca s-a folosit de informatii neautorizate pentru a obtine servicii si bani "ori alte foloase necuvenite", in timp ce procurorul George Balan, membru al CSM, i-ar fi fost complice, iar procurorul Marcel Sampetru, consilier in CSM, ar fi instigat la infractiunile din dosar.

In interceptarile din dosar, cei doi procurori CSM ar fi discutat si ar fi negociate cu unii lideri USL cum ar putea sa ajunga in functiile de conducere la Parchetul General sau DNA. In dosar mai este trimisa in judecata si judecatoarea de la Inalta Curte Georgeta Barbalata, acuzata ca a favorizat infractorul si a divulgat informatii despre pechezitiile DNA.


Procurorii DNA au dispus pe 2 aprilie trimiterea in judecata a procurorilor George Balan - fost membru CSM si Marcel Sampetru - consilier la CSM, la data faptelor, a judecatoarei de la Inalta Curte Georgeta Barbalata si a fostului sef SIPI Ilfov, Mihai Vlad, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)

Procurorul George Balan - alaturi de fostul sau consilier Marcel Sampetru si seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai - este acuzat de DNA intr-un dosar privind divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Actiunea penala a fost pusa in miscare de procurorii anticoruptie pentru complicitate la folosirea de informatii nedestinate publicitatii si de asociere pentru savarsirea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii.

In acest dosar, Vlad Adrian Mihai este invinuit ca a folosit informatiile nedestinate publicitatii la care avea acces in virtutea functiei si a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informatii, sustin anchetatorii DNA.

Procurorul Marcel Sampetru l-ar fi instigat, in repetate randuri, pe comisarul sef Vlad Mihai sa-i permita accesul la date si informatii ce nu sunt destinate publicitatii, lucru pe care l-a si facut, potrivit procurorilor anticoruptie. Printre persoanele despre care Marcel Sampetru ar fi cerut informatii de la seful SIPI Ilfov, Vlad Mihai, ar fi fost fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, pe atunci doar o propunere la functia de ministru.

Scopul ar fi fost acela de obtinere a unor foloase necuvenite atat pentru Mihai, cat si pentru Sampetru ori pentru alte persoane, cum ar fi mentinerea in functie a sefului SIPI Ilfov, accederea in functii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situatiei juridice pentru asigurarea apararii in eventualitatea unor anchete penale, au precizat sursele citate.

Activitatile celor doi s-ar fi desfasurat in prezenta procurorului George Balan, membru in Consiliul Superior al Magistraturii, "care, atat prin prezenta cat si prin atitudinea efectiva de incurajare a acestora, cat si prin legatura afirmata cu o persoana care a beneficiat de unele informatii furnizate de Vlad Mihai, din partea careia a transmis lui Vlad Mihai si lui Sampetru Marcel ca le va multumi, a comis in mod repetat acte de complicitate materiala si morala" la infractiuni prevazute de Legea 78/2000 privind fapte de coruptie.

In acelasi dosar a fost cercetata si trimisa in judecata si fosta judecatoare de la Inalta Curte Georgeta Barbalata. Potrivit rechizitoriului, judecatoarea Georgeta Barbalata i-ar fi spus fostului sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, despre faptul ca in noiembrie 2011 a emis doua mandate de interceptare in cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului sef al Garzii Financiare Ilfov Dragos Rusu si al fostului presedinte al Consiliului Judetean Ilfov Cristache Radulescu.

Informatiile divulgate de Georgeta Barbalata i-ar fi alertat pe cei anchetati si ar fi ingreunat procedurile de perchezitie ale procurorilor DNA.

Persoanele inculpate:

Mihai Vlad, ofiter, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de furnizare de informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (2 acte materiale), asociere pentru savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii si de divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului;

Marcel Sampetru, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de instigare la savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (4 acte materiale) si de asociere pentru savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii;

George Balan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile complicitate la savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii, in forma continuata (2 acte materiale) si de asociere pentru savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii;

Georgeta Barbalata, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la data faptelor, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de favorizarea infractorului si de divulgare a secretului care pericliteaza siguranta statului.

Pozitia acuzatilor: 

George Balan: "Nu am savarsit nicio infractiune, nu stiu despre ce este vorba... In nicio discutie nu m-am referit la aceste functii cu privire la persoane, ci la principii"

Avocata fostului procuror Marcel Sampetru a declarat ca acesta nu este si nu se simte vinovat de nimic, fiind vorba in dosar de simple supozitii.

Consulta aici RECHIZITORIUL procurorilor in acest dosar

Sentinte pronuntate deja in dosar:

Pe 15 mai 2014, ICCJ ii achita pe George Balan si Marcel Sampetru. Georgeta Barbalata a fost condamnata la 4 ani inchisoare. Decizia nu este definitiva.

DATA INCEPERII URMARII PENALE
11 IULIE 2012
DATA TRIMITERII IN JUDECATA
1 APRILIE 2013
DATA PRESCRIERII FAPTEI

NUME: George Balan, Marcel Sampetru, Vlad Mihai, Georgeta Barbalata

FUNCTIA (la data comiterii faptei) :Procuror membru CSM / procuror consilier CSM / comisar sef SIPI Ilfov / judecator la ICCJ

INSTANTE:

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul se judeca la ICCJ

TERMEN: 13 septembrie 2013
Primul termen a fost judecat pe 13 septembrie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge declaratia de abtinere

TERMEN: 20 septembrie 2013
Instanta a respins declaratia de abtinere forumulata de doamna judecator in dosarul nr.2170/1/2013. Decizia este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 30 septembrie 2013
Instanta amana cauza

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 21 octombrie 2013
Instanta amana din nou cauza

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta amana din nou dosarul

TERMEN: 30 octombrie 2013

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Dosarul se amana din nou

TERMEN: 15 noiembrie 2013
Instanta decide o noua amanare in dosar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 27 noiembrie 2013
Instanta amana din nou cazul si acorda termen la data de 17 decembrie 2013, ora 09,30.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 17 decembrie 2013
Instanta amana cauza.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta amana din nou cauza

TERMEN: 14 ianuarie 2014
Instanta amana din nou cauza si acorda termen la data de 11.02.2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta acorda inca o amanare. Procesul continua

TERMEN: 11 februarie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 24 februarie 2014

Inalta Curte de Casatie si Justitie - O noua amanare

TERMEN: 11 martie 2014
Instanta amana din nou cauza si acorda termen la data de 07 aprilie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Cauza se amana din nou

TERMEN: 7 aprilie 2014
Instanta amana cauza si acorda termen la data de 29 aprilie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 29 aprilie 2014
Amana cauza si acorda termen la data de 08 mai 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Pronuntarea este amanata cu o saptamana

TERMEN: 8 mai 2014
Amâna pronuntarea la data de 15 mai 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Prima decizie: George Balan si Marcel Sampetru au fost achitati. Georgeta Barbalata - condamnata la 4 ani inchisoare

TERMEN: 15 mai 2014
Judecatoarea Georgeta Barbalata, in prezent suspendata din functie, a fost condamnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani inchisoare cu executare, in dosarul privind furnizarea si exploatarea unor informatii nedestinate publicitatii. In schimb, George Balan, fost membru CSM, Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general si Mihai Vlad, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, au fost achitati. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel, anunta Agerpres. Potrivit sentintei instantei supreme, Georgeta Barbalata a fost condamnata la 4 ani de inchisoare si 3 ani interzicerea exercitarii drepturilor civile pentru comiterea infractiunii de favorizarea infractorului, ea fiind achitata pentru comiterea infractiunii de divulgarea secretului care pericliteaza securitatea nationala. In cazul lui Marcel Sampetru, instanta a constatat ca o parte din actele materiale descrise in rechizitoriul DNA au fost dezincriminate. Unul din judecatorii completului de judecata a facut opinie separata, in sensul condamnarii lui Mihai Vlad si Georgetei Barbalata pentru comiterea infractiunii de divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului. Cei patru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in aprilie 2013.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta admite cererea de abtinere a judecatoarei Livia Stanciu, dar respinge cererea judecatoarei Florentina Dragomir

TERMEN: 8 decembrie 2014
ICCJ judeca primul termen in apel: http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery[0].Key=id&customQuery[0].Value=100000000293685 Instanta admite declaratia de abtinere formulata de judecator Livia Doina Stanciu in dosarul nr.3849/1/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 judecatori. Stabileste ca doamna judecator Livia Doina Stanciu nu va participa la judecarea cauzei. Respinge declaratia de abtinere formulata de doamna judecator Florentina Dragomir in dosarul nr.3849/1/2014 al ICCJ, Completul de 5 judecatori. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 08 decembrie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Judecatoarea Livia Stanciu nu va participa la judecarea cauzei

TERMEN: 8 decembrie 2014
Complet de judecata Penal 2 admite declaratia de abtinere formulata de judecatoarea Livia Doina Stanciu in dosarul nr.3849/1/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 judecatori. Stabileste ca judecatoarea Livia Doina Stanciu nu va participa la judecarea cauzei. Respinge declaratia de abtinere formulata de judecatoarea Florentina Dragomir in acelasi dosar. Decizia a fost pronuntata in sedinta publica, astazi 08 decembrie 2014.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 15 decembrie 2014
Instanta stabileste termen la 26 ianuarie 2015, orele 11.00.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Noi abtineri in dosar: judecatoarele Angela Dragne, Luminita Livia Zglimbea si Rodica Aida Popa nu vor participa la judecarea cauzei

TERMEN: 15 ianuarie 2015
Completul de judecata admite noi declaratii de abtinere, formulate de aceasta data de judecatoarele Angela Dragne si Luminita Livia Zglimbea. Stabileste ca judecatoarele Angela Dragne si Luminita Livia Zglimbea nu vor participa la judecarea cauzei. Pronuntata in sedinta publica astazi, 15 ianuarie 2015. Minuta incheierii: Cu majoritate, admite declaratia de abtinere formulata de judecatoarea Rodica Aida Popa. Stabileste ca nici judecatoarea Rodica Aida Popa nu va participa la judecarea cauzei. Pronuntata in sedinta publica astazi, 15 ianuarie 2015. Cu opinie separata, in sensul respingerii, ca nefondata, a declaratiei de abtinere formulata de doamna judecator Rodica Aida Popa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare pentru administrarea probelor

TERMEN: 26 ianuarie 2015
Amana cauza pentru administrarea probelor admise

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 23 februarie 2015
Instanta amana cauza, in vederea continuarii cercetarii judecatoresti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 23 martie 2015
Instanta amana cauza in vederea continuarii cercetarii judecatoresti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 20 aprilie 2015
Instanta amana cauza si acorda termen la 18.05.2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Amanare

TERMEN: 18 mai 2015
Instanta amana cauza, pentru a se lua la cunostinta exceptia de nelegalitate a Hot.nr.8/08.04.2013 si nr.14/20.06.20136 ale Colegiului de Conducere al ICCJ, invocata de aparatorul inculpatei Barbalata Georgeta.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Instanta respinge cererea Georgetei Barbalata de recuzare a judecatorului Ionut Matei

TERMEN: 8 iunie 2015
Instanta respinge, ca nefondata, cererea de recuzare a domnului judecator Ionut Mihai Matei, presedintele Completului de 5 Judecatori - penal 2, formulata de apelanta intimata Barbalata Georgeta in dosarul nr.3849/1/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 Judecatori - Penal 2. Obliga apelanta intimata inculpata Barbalata Georgeta la plata sumei de 50 lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi 08 iunie 2015.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - SENTINTA DEFINTIIVA: Judecatoarea Barbalata cojndamnata cu executare, Sampetru si Mihai Vlad, cu suspendare / George Balan, achitat

TERMEN: 22 iunie 2015
Sentinta DEFINITIVA: Judecătoarea Georgeta Barbălată a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare. Marcel Sampetru si Mihai Vlad (fost sef al SIPI) au fost condamnati amandoi la cate 2 ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 7 ani. ÎCCJ a menţinut achitarea lui George Bălan, fost membru CSM.

6469 vizualizări
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by